Ароматерапия при депресия

Ароматерапия при депресия
19 март 2022

 

Какво е ароматерапия?

 

 

Ароматерапията е разпространен метод за подобряване на настроението, психическо състояние и здраве. 

Тя представлява, извличането на органичните съединения или така наречените етерични масла от различни растителни части на растенията, като корени, семена, листа и цветове.

Те могат да се използват самостоятелно или смесени в различни комбинации. 

 

Какви са ползите?

 

Ароматерапията може да помогне за облекчаване на стреса и подобряване на настроението.Тя е лесна за използване и  сравнително евтина.Може да я включите към други конвенционални лечения, като преди това се консултирате с лекар.Често се комбинира с други терапии, като масаж или медитация. 

 

Как се използва ароматерапията при депресия?

 

Експертите не са сигурни как работи точно ароматерапията.

Предполага се, че химикалите в етеричните масла успяват да задействат рецептори за мирис, които изпращат съобщения до тази част от мозъка, която контролира настроението.

 

 

 

 

Ето няколко етерични масла, които действат добре при депресивни състояния:

 

Ако страдате от депресия, не разчитайте единствено на ароматерапията, за да се справите с нея.

Добре е да комбинирате заедно с друго лечение за облекчаване на стреса.

 

Къде се прилага ароматерапия?

 

Има няколко различни метода за прилагане на ползите от етеричните масла.Важно е обаче, да използвате винаги 100% чисти масла.Избягвайте продукти, направени с изкуствени или синтетични аромати.Изкуствените аромати няма да имат същите ползи, като при чистите етерични масла.

 

Ето и начините, по които можете да се насладите на аромата и ползите от етеричните масла:

 

Ароматна лампа (Дифузер)

 

Това е лесен начин да разпръскате аромата в дома си.

Важно е да знаете, че дифузерът трябва да е специално пригоден за етерични масла, което означава резервоарът му да е изработен от BPA free/PP пластмаса.

Етеричните масла са силно летливи и молекулите им са изключително малки, като някои от тях имат способността да преминават през или разтварят пластмасата. За да се избегне преминаването на нежелани вредни вещества от пластмасата в етеричното масло и съответно във въздуха, който дишате, е добре да избирате уреда.

 

Спрей за стая

 

Лесно може да си направите спрей за дома, като смесите любимите аромати и малко вода, в стъклена бутилка с пулверизатор. 

 

Масаж

 

Етеричното масло е най-популярното допълнение към масажното олио. Комбинирането на ароматерапия с масаж, е чудесен начин да се отпуснете и да облекчите умствения и физически стрес.

Важно е обаче да НЕ нанасяте етерични масла директно върху кожата.

 

Вана

 

За да превърнете взимането на вана, в истинско релаксиращо изживяване, добавете към водата няколко капки ароматно масло или соли за вана.

 

Добавка към продуктите за коса и тяло

 

Изборът на ароматизирани с етерични масла продукти като: натурални сапуни, лосион за тяло или продукти за коса,  е сигурен начин, че ще носите страхотният аромат със себе си, където и да отидете.

Препоръчваме ви, да добавете няколко капки етерично масло, към вашите продукти за коса, лице и тяло.Това допълнително ще обогатите състава им и ще направят вашата коса и кожа още по-здрави и красиви.

 

Има ли рисковете от ароматерапията?

Въпреки че ароматерапията обикновено се счита за безопасна, етеричните масла могат потенциално да причинят алергична реакция, при вдишване. Ако сте много чувствителни към силни аромати, говорете с вашия лекар, преди да прибегнете към ароматерапия.

Някои етерични масла могат да бъдат токсични при поглъщане.Също така, някои от тях могат да раздразнят кожата ви, особено ако ги нанесете директно върху кожата си.

Винаги разреждайте с базово масло.

Както повечето алтернативни терапии, ароматерапията не трябва да се използва като заместител на предписания от вашия лекар план за лечение. Не спирайте да приемате лекарства или да използвате други предписани терапии, без първо да се консултирате.14 август 2022
Идеи за Спа ден у дома

Да отидете на спа за един релаксиращ ден е забавно и всичко останало, но може да бъде скъпо. Вече можете да избегнете тези проблеми и да се насладите на спа ден у дома с минимално оборудване. Има много идеи за домашен СПА център, които можете да изпробвате, за да сте сигурни, че ще се отпуснете по правилния начин.

прочети още
15 май 2022
5 От най-често срещаните грешки при правенето на домашен сапун

Правенето на сапуни е безкрайно вълнуващо и наистина приятно занимание, но има и рискове и проблеми,  които можете да срещнете.

прочети още
1 февруари 2022
Рецепта за домашен сапун

Ако мислите , че направата на домашен сапун е труден и бавен процес, то искам да ви уверя, че грешите. Истината е че е лесен и безкрайно приятен процес, който дори би ви подействал, като релаксираща терапия. Работата с ароматни масла, е истинско удоволствие за сетивата.

прочети още
16 ноември 2021
Етерични масла според вашата зодия

Днес сме се погрижили да направим списък с етеричните масла, подходящи за всеки зодиакален знак. Нека да го наречем астрологична ароматерапия :)

прочети още
14 октомври 2021
Здраве с етерични масла

Вижте как да се възползвате оптимално от безценните натурални масла.

прочети още
24 август 2021
Ефективен начин да почистим кожата на лицето си от черни точки и акне

За да се отървете от ЧЕРНИТЕ точки и АКНЕТО е нужно да подържате порите на лицето си почистени. Днес ще споделим с вас маска с ОТЛЕПВАНЕ, която е много ЕФЕКТИВНА за стягане на кожата, почистване на порите и ПРЕМАХВАНЕ на черните точки. Маската има НЕЗАБАВЕН ефект!

прочети още
8 юли 2021
Чай за отслабванe

Как да отслабна без диета ?

прочети още
18 май 2021
Mаска за лице в домашни условия

5 минутна маска за лице, която може да си направите у дома, гарантираме, че ще подхрани кожата ви мигновено.

прочети още
4 март 2021
Как се прави Розова вода в домашни условия ?

Лесен начин да си направите розова вода у дома.

прочети още