5 От най-често срещаните грешки при правенето на домашен сапун

5 От най-често срещаните грешки при правенето на домашен сапун
15 май 2022

 

Ние от Damascenapure също сме се срещали с подобен тип грешки и трудности в началото.

Установихме, че има 5 най-често допускани грешки при правенето на сапун в домашни условия.

И така, в днешната публикация, ще споделим с вас знанията си, защо се получават и как могат да бъдат избегнати тези грешки.

 

1. Сапуна се сгъстява твърде бързо

 

а) Прекомерно разбъркване

 

Ако използвате потапящ се  блендер, това лесно се случва. За да предотвратите това,  редувайте - за кратко блендер и  след това разбърквате ръчно с бъркалка.

 

б) Температурата

 

При студено производство на сапун температурата е много важна.

Ако вашите масла и разтвор на луга са твърде студени, тогава маслата (като какао, манго, ший и кокос) ще се върнат бързо в твърдата си състояние.


Ако вашата смес е твърде гореща, това ускорява процеса, и отново ще доведе до бързото сгъстяване на сместа. 

Най-добрата температура за производство на сапуни студена обработка е 27°C или малко над тази.

 

в) Добавянето на аромати

 

Добавянето на ароматни и етерични масла, също могат да ускорят процеса на втвърдяване.Това зависи от това колко и какъв вид масла използвате за вашия сапун.

Препоръчваме да тествате етеричните (ароматните) масла предварително, като използвате малко количество от сместа за сапун, за да разберете кое работи за вас и кое не.

Можете също така първо да добавите аромата към базовите масла, и едва след това да добавите разтвора от луга, като разбърквате на ръка, тъй като това е по-контролируемо.

 

г) Маслата  които избирате да използвате

 

Има масла, които забавят процеса на втвърдяване (като зехтин и слънчогледово масло), но също и масла, които ускоряват този процес (като кокосово масло, какаово масло и  палмово масло). 

Като цяло, колкото по-висок е процентът на твърди масла, толкова по-бързо е втвърдяването.

Така че, за да избегнете бързото стягане на сместа, увеличете процента на използваните меки масла.

 

д) Слагате малко вода 

 

Използването на по-малко вода, отколкото обикновено е необходимо в рецептата.Добавянето на по-малко вода би намалило времето за втвърдяване на сапуна, както и би подпомогнало за по-бързото освобождаване на сапуна от матрицата, но това обаче може да доведе до твърде бързо втвърдяване на сместа.

 

Ако в рецептата ви имате много твърди масла (кокосово масло, палмово масло, масло от ший, какаово масло и т.н.) или включва етерично  масло което бързо втвърдява, то най-добре е да НЕ редуцирате количеството на вода, тъй като сместа ще стегне много бързо.

 

г) Наличие на захар

 

Ако правите сапуни, в които ще използвате мед, бира, мляко, плодов сок (или всяка друга течност, която съдържа захар), има шанс това да повлияе на процеса на втвърдяване. Това е така, защото добавките със захар причиняват повишаване на температурата, което по този начин ускорява процеса. За да се избегнете това, можете да включите повече меки масла във вашата рецепта.

 

 

2. Сапунът не се втвърдява лесно

 

 

a) Разбърквате сместа без  блендер

 

Бъркането на сапун на ръка изглежда по-икономично, защото не е нужно да купувате блендер, но в повечето случаи сапунът отнема много време, за да започне да се сгъстява. (Може да прекарате часа в ръчно бъркане на сапун, направен с 90% зехтин. За да си го спестите това,  просто използвайте блендер!)

 

PS: Електрическият миксери (използвани в в домакинството) също може да се използват за приготвяне на сапун, но няма същия ефект като при потапящият се блендери. Така има по-голяма вероятност да вкарате въздух в сапунената смес, особено ако бъркалките не са потопени през цялото време.

 

б) Слаба/или с изтекла годност луга (известна още като натриев хидроксид  или калиев хидроксид )

 

Слабия разтвор на луга,  прави сапунената смес да се сгъстява бавно, а крайният резултат ще бъде, мазен или мек сапун. Ако във вашата луга има бучки, значи е абсорбирала влага.

Препоръчваме ви плътно да затваряте съдът в който съхранявате лугата, след всяка употреба.

 

д) Твърде много вода

 

Твърде много вода (по този начин намаляте количеството луга) може да доведе до трудно втвърдяване на сместа. Това е често срещано грешка за начинаещи, които правят сапуни с големи количества зехтин, които изискват по-малко вода от обикновено.

 

Ако никога досега не сте пробвали да редуцирате количеството на водата, можете да започнете с 10% и да стигнете до 15%. 

 

 

3.Прясно нарязаният сапун е тъмен в средата, но има светли ръбове

 

 

За да избегнете това, дръжте сапуна на тъмно място с постоянна стайна температура. Можете също така,  поставите прясно излятия сапун в хладилника за 24 часа

 

4. Сапунът се разделя на отделни слоеве 

 

а) Не добре разбъркана смес

 

За да разберем, че сместа е добре разбърката, тябва при самото бъркане да започне да оставя ясна следа.

Понякога обаче, се получава и „фалшива следа“, най-често се случва при твърдите масла на стайна температура, ако не са добре разбъркани, а сапунената смес изглежда, че е с вече гъста консистенция, но всъщност маслата са останали твърди.

 

За да проверите за фалшиви следи, след като започне да се появява  лека следа, оставете сапунената смес настрана за 20-30 секунди.

Ако има мазен блясък на повърхността или се загуби следата, това е фалшива следа.

 

Ако току-що сте изсипали сапуна си във формата и той се раздели, можете да го излеете обратно в купата за бъркане и да разбърквате, докато достигнете истинска следа.

Ако сапуна е бил във формата в продължение на часове, преди да настъпи разделянето, можете на котлон да разтопите сапуна на слаб огън за около 1 час (горещ процес), и после отново да поставите сапуна във формата. Полученият сапун ще изглежда по-груб, но поне няма да бъде похабен!

 

 

б) Етеричните масла и ароматни масла

 

Някои етерични масла в комбинация с останалите съставки на сапуна предизвикват това разделяне. Ако на повърхността на вашия сапун има само няколко капчици масло, можете просто да го изтриете с кърпа. Вашият сапун все още може да се използва.

Ако отделянето е по-сериозно и видимо, то можете да спасите сапуна си чрез горещия метод, споменат по-горе.

 

 

 

5. Сапунът има тънък бял слой отгоре

 

а) Излагане на въздух

 

Калцинирана сода (известна още като натриев карбонат) се образува, когато лугата в сапунената смес, срещне въглеродния диоксид във въздуха. За да избегнете това, леко покрийте сапуна, след като го излеете във формата, за да сведете до минимум количеството въздух, на което е изложен. Уверете се, че сте оставили малка пролука, за да може изпаренията от влага да излезнат. Можете също така да напръскате горната част на вашия прясно излят сапун с 99%  изопропилов алкохол.

 

б) Студени температури

 

По-вероятно е да се образува калцинирана сода при  по-ниските температури, независимо дали става въпрос за вашите масла, разтвор на луга или температура на околната среда. Нашата препоръка  е  температура 27°C или малко над нея.

 

Ако търсите изпитани рецепта за домашен сапун, то вижте следващата ни публикация ТУК!

14 август 2022
Идеи за Спа ден у дома

Да отидете на спа за един релаксиращ ден е забавно и всичко останало, но може да бъде скъпо. Вече можете да избегнете тези проблеми и да се насладите на спа ден у дома с минимално оборудване. Има много идеи за домашен СПА център, които можете да изпробвате, за да сте сигурни, че ще се отпуснете по правилния начин.

прочети още
19 март 2022
Ароматерапия при депресия

Алтернативен начин да се справим с депресията

прочети още
1 февруари 2022
Рецепта за домашен сапун

Ако мислите , че направата на домашен сапун е труден и бавен процес, то искам да ви уверя, че грешите. Истината е че е лесен и безкрайно приятен процес, който дори би ви подействал, като релаксираща терапия. Работата с ароматни масла, е истинско удоволствие за сетивата.

прочети още
16 ноември 2021
Етерични масла според вашата зодия

Днес сме се погрижили да направим списък с етеричните масла, подходящи за всеки зодиакален знак. Нека да го наречем астрологична ароматерапия :)

прочети още
14 октомври 2021
Здраве с етерични масла

Вижте как да се възползвате оптимално от безценните натурални масла.

прочети още
24 август 2021
Ефективен начин да почистим кожата на лицето си от черни точки и акне

За да се отървете от ЧЕРНИТЕ точки и АКНЕТО е нужно да подържате порите на лицето си почистени. Днес ще споделим с вас маска с ОТЛЕПВАНЕ, която е много ЕФЕКТИВНА за стягане на кожата, почистване на порите и ПРЕМАХВАНЕ на черните точки. Маската има НЕЗАБАВЕН ефект!

прочети още
8 юли 2021
Чай за отслабванe

Как да отслабна без диета ?

прочети още
18 май 2021
Mаска за лице в домашни условия

5 минутна маска за лице, която може да си направите у дома, гарантираме, че ще подхрани кожата ви мигновено.

прочети още
4 март 2021
Как се прави Розова вода в домашни условия ?

Лесен начин да си направите розова вода у дома.

прочети още